Sute de angajaţi de la Oltchim protestează luni, 1 octombrie, în timp ce la Guvern are loc o întrevedere între Ponta, Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu şi şeful ANAF, Şerban Pop.
Peste 500 de salariaţii solicită plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea producţiei şi demisia preşedintelui sindicatului, Mihai Diculoiu, pe una dintre pancarte fiind scris “DICU-ROIU”. Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, a declarat pentru mediafax, că oamenii aşteaptă un răspuns privind privatizarea, susţinând că este nevoie de bani pentru repornirea instalaţiilor, adăugând că managerul interimar al combinatului, Radu Olaru, este la Bucureşti “pentru deblocarea sumelor necesare avansului pe august”.
Mai mulţi protestatari au înaintat şi o variantă ca “statul să preia în întregime combinatul ca şi rafinăria la care dacă s-ar adăuga Oil Terminal’, putând astfel să se pună bazele unui ‘concern de stat după sistemul Renault sau CEZ” Liderii Comitetului de Criză au susţinut această teorie asumând faptul că rafinăria de la Piteşti, pentru care ar trebui plătiţi în jur de 300 de milioane de euro, produce doar 15% benzine nafta necesare combinatului vâlcean, restul fiind combustibili normali – benzină şi motorină.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Şerban Pop, au venit la sediul Guvernului luni dimineaţa, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia Oltchim. Luni expiră termenul până la care Dan Diaconescu trebuie să achite valoarea de 45 de milioane de euro pe care a licitat-o în urmă cu 10 zile pentru pachetul majoritar de la Olcthim. Premierul Victor Ponta a precizatcă Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesu