Dan Diaconescu trebuie sa faca astazi dovada concreta ca vrea intr-adevar sa salveze “combinatului poporului” Oltchim Ramnicu Valcea. Omul de televiziune trebuie sa plateasca suma de 45 mil. euro pentru pachetul de 54% din actiunile companiei. Va avea telenovela happy-end sau un deznodamant in stilul clasic – "continuarea in episodul viitor"?
Ca intr-un adevarat film de suspans, pana acum au existat toate ingridientele. A fost prima privatizare transmisa in direct la televiziune, a tinut prima pagina cu declaratii si acuze politice, a fost subiect pentru serviciile secrete, a fost pana si subiect de cancan.
Astazi insa, dupa doua saptamani pline de “senzational”, urmeaza momentul adevarului. Va face Diaconescu plata actiunilor?
Pe surse a aparut la finele saptamanii trecute informatia ca Diaconescu ar fi depus banii intr-o banca olandeza, care ar fi notificat autoritatile romane despre existenta lor. Imediat, premierul Victor Ponta a replicat afirmand ca aceasta informatie este una falsa.
Cert este ca, daca Diaconescu nu plateste azi, privatizarea este anulata, iar statul va trece combinatul in administrare speciala, urmand sa incerce sa caute un nou investitor peste 6 luni.
Trei variante de supravietuire are Oltchim
Combinatul chimic Oltchim are in acest moment trei variante la dispozitie. Prima – Dan Diaconescu plateste cei 45 milioane de euro si devine actionar majoritar. Va numi o noua conducere si va incerca sa relanseze activitatea.
Diaconescu a declarat, deja, ca prima masura pe care o va lua va fi sa plateasca salariile angajatilor si sa aduca noi contracte pentru combinat pentru a putea relansa productia. A lasat de inteles ca ar avea in spate niste investitori puternici, din spatiul rus, care il vor sustine.
In a doua varianta – Diaconescu nu plateste cei 45 milioane de eu