Euro a recuperat în septembrie aproape jumătate din terenul pierdut în faţa leului pe parcursul lunii august, iar cursul de schimb a urcat vineri la maximul ultimelor şapte săptămâni, de 4,53 lei/euro, pe fondul crizei externe şi în condiţiile în care BNR a ezitat să intervină pentru a susţine leul.
BNR a calculat vineri, ultima zi bancară a lunii septembrie, o cotaţie de referinţă de 4,5331 lei/euro, cu 1,7% peste nivelul de la sfârşitul lunii august, după una dintre cele mai agitate săptămâni pe piaţa valutară. Un nivel atât de ridicat nu mai fusese afişat din 10 august.
"Leul a fost tranzacţionat pe o tendinţă de depreciere pentru cea mai mare parte a lunii septembrie în lipsa unor semne clare privind intervenţii ferme ale BNR pe piaţa valutară şi ne aşteptăm ca slăbirea leului să continue în absenţa băncii centrale din piaţă", potrivit unui raport al analiştilor ING Bank.
Leul se apreciase cu 4% în faţa monedei europene în august datorită intervenţiilor băncii centrale pe piaţa valutară şi controlului mai strict al lichidităţii din piaţa monetară. BNR s-a văzut nevoită să intervină atunci după ce tensiunea pe piaţa valutară atinsese cote record şi cursul depăşise pragul de 4,6 lei/euro.
Cursul a fost susţinut în august şi prin limitarea sumelor injectate în piaţă de BNR prin operaţiunile repo săptămânale. Luna trecută, au fost eliminate restricţiile la licitaţiile repo şi lichiditatea din piaţă a crescut, iar efectul nu a întârziat să apară pe piaţa monetară, unde dobânzile au scăzut, şi pe cea valutară, unde leul a reintrat pe depreciere.
Deprecierea leului din perioada mai-iulie a fost cauzată de vânzările de titluri de stat deţinute de investitorii străini, aceştia fiind cei care au alimentat cererea de euro şi au trimis leul în corzi. Creşterea din nou a lichidităţii din piaţă în luna septembrie le-a permis din nou străinilor să