Bazându-se pe răspunsul trimis săptămâna trecută de guvernul Ungariei către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană, premierul Victor Orban a afirmat că s-ar putea ajunge la un acord cu creditorii internaţionali.
Pe de altă parte, Antal Rogan, liderul partidului de guvernământ, a spus că mai degrabă menţin taxele speciale asupra băncilor şi asupra anumitor industrii decât să semneze un acord cu creditorul internaţional, în cazul în care ţara primeşte un ultimatum.
"Un singur scenariu ar ameninţa un acord cu FMI, şi acela ar fi creşterea poverii asupra gospodăriilor în loc de taxarea băncilor", a spus Rogan, citat de Bloomberg, adăugând că Ungaria are nevoie de taxa asupra băncilor şi companiilor multinaţionale deoarece nivelul datoriei publice este foarte ridicat.
"Nu trebuie să fim imediat de acord, însă trebuie să ajungem la un consens în scurt timp pentru a ne putea concentra asupra unor aspecte mai importante", a spus parlamentarul în privinţa unui ajutor financiar de la FMI, adăugând că guvernul vrea un "acord raţional".
Potrivit declaraţiei FMI de luna trecută, Ungaria trebuie să renunţe la taxele speciale menite să acopere "găurile" bugetare şi ar trebui să creeze un mediu de afaceri "mai prietenos" pentru a stimula creşterea economică şi pentru ca finanţarea bugetului să fie sustenabilă.
Negocierile dintre Ungaria şi FMI vor fi reluate cel mai probabil în a doua jumătate a lunii octombrie, astfel cele două părţi vor ajunge la un acord privind ajutorul financiar cel mai curând în noiembrie, conform declaraţiei ministrului delegat pentru negocierile cu creditorii internaţionali Mihaly Varga.
Rogan a afirmat că va anunţa în cursul zilei de astăzi propunerile guvernului pentru reducerea deficitului bugetar, acestea fiind incluse şi în scrisoarea trimisă la FMI de către cabinet.
Ungaria, cea mai îndatorată