Mai mult de 500.000 de studenţi de la facultăţile de stat şi particulare încep luni, 1 octombrie, cursurile noului an universitar 2012/2013.
De data aceasta însă, studenţii au mai multe nemulţumiri în afară de încheierea vacanţei, pe lista principalelor probleme ale studenţilor şi profesorilor aflându-se desele modificări ale Legii educaţiei, dar şi insuficienţa locurilor în cămine. Potrivit rador, anul acesta la nivel naţional este un deficit de aproape 60.000 de locuri.
În opinia cadrelor didactice universitare, dar şi a studenţilor, principala problemă în noul an universitar rămâne incertitudinea creată de modificările dese ale Legii educaţiei. Prorectorul Universităţii din Bucureşti, Liviu Papadima a dec larat că “Se modifică foarte des regulile jocului pe parcurs, ceea ce crează mari probleme. Nu ştim, de pildă, ce se va întâmpla în continuare cu clasificarea universităţilor, cu ierarhizarea programelor de studii, nu ştim în continuare dacă rămân sau nu criteriile de promovare pentru cadrele didactice. Dacă se va renunţa la acest proces, lucrul acesta ar însemna un enorm pas înapoi pentru învăţământul din România în general”.
De asemenea, potrivit organizaţiilor studenţeşti reprezentative, majorarea subvenţiei pentru cămine şi cantine, alocarea unui procent de 6% din Produsul Intern Brut educaţiei, adaptarea programelor universitare de studiu necesităţilor pieţei forţei de muncă, dar şi asigurarea suportului electronic al cursurilor sunt pricipalele probleme care trebuie să fie soluţionate potrivit Statutului studenţilor în cursul noului an universitar. Oficialii Ministerului Educaţiei s-au declarat de acord cu creşterea subvenţiei de cămine şi cantine, dar nu au putut face, în conjunctura economică actuală, promisiuni ferme.
Mai mult de 500.000 de studenţi de la facultăţile de stat şi particulare încep luni, 1 octombrie, cursurile noulu