Chiar dacă sunt scumpe, românii ar vrea să fie tratţi cu medicamente moderne. mulţi, însă, nu-şi permit să şi le cumpere.
88,5% dintre români cred că pentru bolile grave ar trebui să poată fi tratați cu medicamente noi, de ultimă generație, conform sondajului de opinie efectuat de către institutul IMAS Marketing și Sondaje.
Mai mult decât atât, conform aceleiași cercetări de piață, peste jumătate dintre cei intervievați - 56,9% - ar fi de acord să plătească prețul integral al unor medicamente ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe.
„Sondajul scoate în evidență faptul că oamenii își doresc să poată beneficia de medicamente de ultimă generație și chiar să platească în plus la sănătate, dacă în felul acesta ar crește accesul la aceste medicamente. Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie și Germania, de exemplu, pacienților li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generație. În alte state europene, perioada de așteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste cinci ani de așteptare, speranța de viață a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste şase ani mai mică decât media din Uniunea Europeană", afirmă Almin Adzovic, Președintele Local American Working Group (LAWG).
Unii vor şi generice
În ceea ce privește preferința pentru tipul de medicamente cu care s-ar trata, 45,4% din români ar prefera să cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu există echivalent terapeutic, protejate de brevet) și doar 17% optează pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale căror brevete au expirat).
Lista de compensate ar trebui actualizate mai des
De ase