O dată la doi ani, Fundaţia grupului bancar austriac ERSTE premiază proiecte sociale inovative şi durabile, care produc schimbări semnificative, din 13 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est
În 2013, vor fi oferite premii în valoare de 610.000 de euro pentru 33 de proiecte derulate de organizaţii non-profit. Pe lângă bani, câştigătorii vor beneficia timp de doi ani de suport în relaţiile cu presa, iar finaliştii vor participa la cursuri de dezvoltare a competenţelor organizaţionale. Aflăm mai multe de la Dejan Petrović, Project Manager al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, care a venit la Chişinău cu ocazia prezentării concursului în Republica Moldova.
„Adevărul": Ce a determinat Fundaţia ERSTE să ofere acest premiu?
Dejan Petrovic: De obicei, ONG-urile sunt văzute doar de donatori, dar publicul larg nu le cunoaşte. Ne-am gândit că ar fi frumos să organizăm ceva pentru ca ONG-urile să aibă o scenă, să devină vizibile, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, care le va oferi însă recunoaştere pentru ceea ce fac. Aceşti oameni, care se ocupă de grupurile marginalizate şi lucrează adesea cu salarii foarte mici, nu sunt văzuţi ca nişte eroi de către societăţile lor. Asta ne dorim: să fie eroi nu cântăreţii sau actorii celebri, ci cei care fac o muncă într-adevăr benefică pentru întreaga societate.
În 2011, concursul a fost extins în patru ţări, printre care şi Moldova. De ce aţi decis să aduceţi premiul în ţara noastră?
Fundaţia lucrează în toate ţările în care banca noastră este activă. Ca proprietari ai Băncii Comerciale Române, prezentă în Republica Moldova, credem că este responsabilitatea noastră să returnăm societăţii banii care au fost luaţi prin bancă. În plus, cunoaştem bine regiunea, venim cu toţii din ţări ale Europei de Est. Eu, de exemplu, sunt din fosta Iugoslavie.
Sunt la noi mai multe probleme