A zecea lună a anului a început într-o notă predominant optimistă, cu creşteri pentru derivatele pe produse externe. Excepţiile au fost scăderile pentru derivatele pe acţiuni autohtone. Direcţia pozitivă înregistrată de cotaţiile Dow Jones şi euro a impulsionat speculatorii, care au fost mult mai prezenţi pe piaţă comparativ cu finalul lui septembrie. După peste şapte ore de tranzacţionare numărul contractelor de-păşea 1500. Valoarea tranzacţiilor era de aproape 19 milioane lei. Optimismul nu a fost întâmplător, fiind determinat de o temperare a grijilor privind criza datoriilor din Europa, fapt care a condus la înregistrarea celui mai bun ritm de creştere de pe pieţele de pe bătrânul continent din ultimele două săptămâni, în contextul în care rezultatele testelor de stres ale băncilor spaniole au fost mai bune decât se estima. Acest lucru a cântărit semnificativ, contrabalansând, cel puţin temporar, datele economie mai slabe din Asia.
La ora 17.00 derivatul pe Dow Jones, scadenţa decembrie, era cel mai tranzacţionat. Se observau 1036 de contracte şi o creştere importantă de 107 puncte, la 13.488 de puncte. Simbolul DEDJIA_-RON genera 70% din volumul total din prima jumătate a zilei. Şi în SUA se estima o evoluţie "verde", în contextul aceleiaşi relaxări faţă de problema datoriilor europene.
În sectorul valutelor, speculatorii au încheiat 231 de contracte pe simbolul EUR/USD_RON, pe scadenţa decembrie. Moneda unică se aprecia cu 0,49% faţă de dolar, fiind estimată la 1,29250 USD, conform datelor de la ora 17.00. Pe plan extern moneda euro a crescut de la minimul ultimilor trei săptămâni faţă de dolar, pe fondul optimismului că ultimul buget aprobat al Spaniei şi măsurile din sectorul bancar cresc şansele ca euro regiunea să combată criza datoriilor suverane. Moneda folosită de 17 state UE s-a apreciat în raport cu toate cele 16 valute semnificative, dup