Guvernul, sindicatele şi conducerea combinatului Oltchim pun la cale salvarea acestuia, după eşecul oficial al procesului de privatizare. Acesta a fost anunţat luni seară de premierul Victor Ponta, după ce câştigătorul pachetului majoritar de acţiuni, Dan Diaconescu, nu a adus dovezi solide că ar deţine cele 45 de milioane de euro, pe care s-a angajat să Ie achite până la 1 octombrie.
Adunarea Generală a Acţionarilor Oltchim se reuneşte marţi, pentru a numi o nouă conducere, căreia îi va reveni misiunea dificilă de a pregăti combinatul pentru o nouă privatizare. Asta pentru că premierul Victor Ponta susţine că următorul său obiectiv va fi să numească un administrator special, care să facă un pic de curăţenie în afacerile Oltchim, astfel încât la începutul anului viitor privatizarea să se reia.
Relansarea procesului de privatizare va trebui să aibă însă acordul FMI şi al celorlalţi finanţatori externi ai României, care au apreciat că în caz de eşec al privatizării, singura soluţie pentru Olchim ar fi lichidarea voluntară.
Aşadar, premierul Ponta spune că va pleda pentru reluarea privatizării pe lângă Troica finanţatorilor. Planul final va fi prezentat însă abia peste două zile.
Cum privesc sindicatele ultimele evenimente de la Oltchim?
Adunarea Generală extraordinară a membrilor de sindicat a revocat în cursul dimineţii de marţi Biroul Executiv al sindicatului liber, compus din Mihai Diculoiu, Mircea Prisăcaru şi Sorin Marcu. Noul lider sindical este acum Corneliu Cernev. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de felul în care fosta conducere sindicală a gestionat situaţia în ultimele săptămâni. Noua conducere consideră că procesul de privatizare ar trebui reluat, evitându-se însă ultimele erori: Corneliu Cernev crede că statul trebuie să convertească datoriile Oltchim în acţiuni, daca vrea un investitor strategic pentru combinat.