Premiat la Cannes şi aclamat îndelung pentru ceea ce critica internaţională numeşte „trilogia palestiniană”, regizorul Elia Suleiman vine pentru prima dată în România, ca invitat special al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (19 - 25 octombrie, Cinema Studio și Elvira Popescu).
Elia Suleiman va asista la deschiderea festivalului cu filmul colectiv „7 Days in Havana”, în care semnează unul dintre scurtmetraje, se va întâlni cu publicul la proiecţiile filmelor sale multi-premiate, „Divine Intervention” (2002) şi „The Time that Remains” (2009), şi va susține un masterclass la Bucureşti.
Tema majoră a filmelor sale este conflictul dintre Israel şi Palestina, subiect tratat într-o manieră profund personală şi un stil care i-au adus comparaţia cu Jacques Tati şi Buster Keaton: poezia şi umorul se combină cu un soi de sobrietate şi un strop de suprarealism. Elia Suleiman semnează atât regia, cât şi scenariile filmelor sale şi are de obicei unul dintre rolurile principale.
Suleiman s-a născut la Nazareth, în 1960. Timp de peste zece ani, între 1982 şi 1993, a locuit la New York, înainte de a reveni în ţara natală, pentru a dezvolta un Departament de Film şi Media la Universitatea din Birzeit - în apropiere de Ramallah, o zonă de conflicte intense - cu sprijinul Comisiei Europene. În metropola americană, a co-regizat mediumetrajul „Introduction to the End of an Argument” (1990) şi a semnat „Homage by Assassination” (1992), un „film-jurnal” care critică Războiul din Golf prin juxtapunerea mai multor anecdote şi istorii personale. „Chronicle of a Disappearance” (1996), primul său lungmetraj – despre drama reîntoarcerii sale în teritoriile ocupate şi dispariţia lentă a unei culturi - , a fost premiat pentru debut la Festivalul de la Veneţia.
Renumele internaţional a venit odată cu „Divine Intervention” (2002), pe care spectatorii vor avea