Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a crescut cu 0,6%, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor la tranzacţionare a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni.
Tranzacţiile au cumulat doar 4,1 milioane lei (913.000 de euro), astfel că bursa a înregistrat cel mai redus rulaj de după 22 aprilie 2011, dată când lichiditatea a fost de numai 2,7 milioane lei (659.000 de euro). Rulajul de luni este de cinci ori sub cel de vineri, de 20,3 milioane lei (4,5 milioane euro).
"Rulajele au scăzut alarmant de mult. Începutul verii nu anunţa o perioadă bună pentru acţiuni, însă discuţiile care anticipau deciziile Fed şi BCE au dus la creşteri treptate şi care au devenit apoi semnificative, indicele Dow Jones atingând valorile din 2007. Piaţa noastră a fost şi ea influenţată, SIF-urile urcând cu peste 20% în ultimele trei luni. Ca atare, aşteptările privind o corecţie susţinută de marcările de profit câştigă tot mai mult teren, justificând lipsa cumpărătorilor. Pe de altă parte, nici vânzătorii nu pun o presiune considerabilă, fiind cu ochii pe pieţele internaţionale, unde scăderile parcă întârzie să apară. Climatul actual alimentează şi mai mult starea de incertitudine, determinând în cele mai multe cazuri decizia de a aştepta şi asta se vede şi în rulajele zilnice", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,54%. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,53%.
"Până la finalul anului, nu ar trebui exclusă varianta unor scăderi generate de deja obişnuitele probleme privind datoriile şi deficitele unor ţări europene. Momentan, cred că ne aflăm încă sub influenţa proaspetelor decizicii ale Fed şi BCE, iar corec