Bulgaria va mai rămâne o vreme dependentă de gazele naturale ruseşti după ce a amânat până la sfârşitul anului 2014 proiectul de conectare a reţelei sale de gaze cu vecinii balcanici, din cauza unor obstacole tehnice privind legarea reţelei de Grecia şi a negocierilor lente cu Turcia, scrie Thomson Reuters. Totuşi, Bulgaria se poate încălzi cu speranţa că va negocia un preţ mai mic pentru gazele vândute de Gazprom la semnarea unui nou acord cu Rusia în noiembrie.
Prin conectarea cu gazoductele greceşti şi turceşti, care ar fi trebuit realizată în 2013, Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Azerbaidjan sau gaze lichefiate de la cei doi vecini din sud. Tronsonul bulgar ar putea fi punctul de plecare al proiectului Nabucco West pentru transportul gazelor naturale din regiunea Mării Caspice până în Austria. Proiectul este una dintre opţiunile susţinute de UE pentru diversificarea surselor sale de alimentare cu gaze naturale.
Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, îşi acoperă 85% din consumul de gaze prin importuri de la grupul rus Gazprom, printr-o singură conductă. "Bulgaria va avea o piaţă de gaze adevărată, concurenţială, şi preţuri mai mici pentru consumatori numai după ce construieşte gazoducte până la vecini şi îşi asigură mai multe rute de alimentare şi mai mulţi furnizori de gaze", a declarat Kiril Temelkov, directorul Bulgartransgaz, operatorul naţional al reţelei.
Bulgartransgaz va cheltui 117 mil. euro din fonduri proprii, plus finanţare UE, pentru construcţia secţiunilor bulgare ale legăturilor cu România, Grecia, Turcia şi Serbia. Interconectarea cu reţeaua grecească este îngreunată de dificultatea stabilirii unei rute pentru gazoductul de 180 km care va transporta până la 5 mld. metri cubi de gaz pe an, a spus Temelkov.
Bulgaria a început în august construcţia unui interconector de gaze cu România