Păduchi, angine şi micoze, asta au descoperit medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) că au elevii vrânceni, în urma controalelor efectuate în unităţile de învăţământ din judeţ, la începutul anului şcolar. În urma triajului epidemiologic realizat de medicii DSP, s-a constatat că mulţi elevi sunt „corigenţi“ la capitolul igienă. În capul unora dintre ei au fost găsiţi păduchi (pediculoză), semn că aceştia nu prea au avut de a face cu apa şi săpunul.
Medicii DSP au efectuat controale în creşe, grădiniţe, şcoli generale şi licee, în toate aceste unităţi de învăţământ fiind înscrişi 38.539 de elevi. Cadrele medicale au reuşit să verifice puţin peste 37.000 de elevi, dintre care 24.606 din mediul urban şi 12.693 din mediul rural. Potrivit raportului de control, aproximativ 250 de copii au fost depistaţi cu păduchi, angine (amigdalite) şi diverse micoze. Defalcat, 99 dintre copii au fost depistaţi cu păduchi, 75 cu diferite boli infecţioase, 61 cu amigdalite şi 10 cu diferite micoze.
De menţionat este faptul că cei mai mulţi copii cu păduchi au fost găsiţi în unităţile de învăţământ din mediul urban, ori nu rural, cum mulţi s-ar fi aşteptat. Este vorba de 55 de copii orăşeni, majoritatea elevi de clasele I-VIII. În unităţile şcolare din mediul rural au fost depistate 46 de cazuri de pediculoză.
Pe locul doi se situează bolile infecţioase. Cele mai multe cazuri au fost depistate în mediul rural, mai exact 47, iar în mediul urban 33 de cazuri, cele mai multe fiind depistate la nivelul elevilor de liceu. Pe locul trei se situează anginele, cele mai multe cazuri, 42, fiind depistate tot la nivelul unităţilor din mediul urban, urmate de cele din mediul rural cu 19 cazuri. În ceea ce priveşte micozele, au fost depistate 10 cazuri, proporţia fiind egală urban - rural.
Potrivit raportului de control emis de DSP, medicii au depistat un indice