"Nu se pune problema ca privatizarea Oltchim să fie finalizată anul acesta, un termen mult mai realist ar fi primăvara lui 2013. Cea mai bună soluţie pentru Oltchim ar fi o înţelegere cu creditorii şi mai ales cu băncile". Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă.
Întrebat dacă intrarea Oltchim în insolvenţă ar fi o soluţie, Constantin Niţă a răspuns: "Intrarea în insolvenţă ar fi o soluţie, dar va începe o dispută serioasă între principalii creditori, ceea ce cred eu că nu ar fi de bun augur. Cea mai bună soluţie ar fi aceea a unei înţelegeri cu creditorii şi mai ales cu băncile, care să poată să conducă până la urmă la reluarea procesului de producţie, acesta este cel mai important lucru. După care, sigur, o reeşalonare a datoriilor, un credit care să acopere unele creanţe şi aşa mai departe. Sunt soluţii. Important este ca cei care vin acolo să dea dovadă de profesionalism şi să simtă această fabrică, să pună suflet în salvarea ei".
"Eu nu cred că băncile doresc neapărat insolvenţa, pentru că de regulă, la insolvenţă, posibilitatea de a-şi recupera întreaga sumă este mai mică decât dacă sprijină un program de redresare economică. Eu cred că băncile asta doresc, să-şi recupereze banii", explică fostul ministru pentru IMM-uri. Redresarea Oltchim, "în minim şase luni"
În cât timp ar putea fi redresat Oltchim? "Minim şase luni. Sub această perioadă, nu cred că poate fi relansată, în condiţiile în care există linişte din partea creditorilor, există linişte din partea salariaţilor şi există un program serios de redresare economică şi de restructurare", apreciază Constantin Niţă.
El crede că "în acest timp de şase luni, ar trebui mers în paralel, adică două direcţii principale: funcţionalitatea normală a combinatului şi pregătirea lui pentru privatizare. Eu cred că mireasa trebuie să fie şi să ara