Problema de fond a omenirii o reprezintă viziunea pe termen scurt, consideră Jorgen Randers, membru al Clubului de la Roma, autorul lucrării "2052 - a Global Forecast for the Next Forty Years" şi co-autor al lucrării "Limits to Growth". Deşi problemele actuale se vor menţine şi accentua, răspunsurile urmează să rămână aceleaşi ca până acum, a avertizat domnia sa, în cadrul reuniunii anuale a Clubului de la Roma, care a avut loc, zilele trecute, la Bucureşti.
"În loc să aplice intervenţii ex-ante în faţa problemelor, omenirea preferă tot răspunsurile ex-post", a declarat Jorgen Randers. Deşi economia globală urmează să încetineas-că, acest lucru nu se întâmpla suficient de repede pentru a evita o criză climatică, potrivit domniei sale.
O posibilă soluţie ar putea fi mutarea a 1-2% din totalul forţei de muncă şi a capitalului dinspre industriile poluante către cele verzi, ceea ce presupune, de fapt, deplasarea fluxurilor investiţionale dinspre sectoarele cele mai profitabile către sectoarele de care societatea are cea mai mare nevoie, explică profesorul universitar. Capitalismul nu are cum să facă acest lucru, pentru că nu este în natura sa, astfel că societatea trebuie să creeze reglementări care să facă investiţiile în aceste sectoare mai atractive, însă eventuale măsuri în acest sens, precum cele de creştere a preţurilor în respectivele sectoare, ar fi costisitoare din punct de vedere politic, ceea ce înseamnă că politicienii vor evita să le adopte, arată domnia sa.
Liniile de acţiune pentru reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător pe care Jorgen Randers le vede sunt reducerea ritmului de creştere a populaţiei, diminuarea consumului de biocombustibili, construcţia, în ţările sărace, a unor sisteme energetice cu emisii reduse, plătite de către ţările bogate, precum şi realizarea unor instituţii supranaţionale cu o viziune pe termen