Almuth Uliczay conduce un club care a fost fondat de soţul ei în anul 1948, în Timişoara. Este vorba despre „Studio de dans“, care în anii 50 purta numele „Şcoala de dans de societate şi maniere Uliczay“.
În anii de după Al Doilea Război Mondial, tinerii din Timişoara, privilegiaţi faţă de cei din alte oraşe, aveau o alternativă „modernă" de petrecere a timpului liber: mergeau la „Şcoala de dans de societate şi maniere Uliczay". Clubul a fost condus de cel care îi poartă şi numele, Jean Uliczay, celebru dansator de step al acelor vremuri. După război, în anii 50, la clubul de dans se putea învăţa tot ce era la modă în materie de mişcare pe muzică, de la dansurile standard, vals, tango, până la swing, iar cu trecerea anilor s-a introdus şi dansul sportiv, care a atras din ce în ce mai mulţi adepţi.
Foto: Jean Uliczay
După ce marele dansator Uliczay a încetat din viaţă, conducerea şcolii a fost preluată de soţia lui, Almuth. Cei doi s-au căsătorit în anul 1986, iar Almuth Uliczay mărturiseşte că a învăţat tot ceea ce ştie despre dans chiar la club. „Am învăţat să dansez pe la vârsta de 15 ani, apoi am terminat liceul, am dat câteva examene la Bucureşti şi mi-am luat carnetul de maestru în dans de societate. La şcoala de dans m-am ocupat de mai multe, am predat întâi dans de societate, apoi dans sportiv, am făcut şi step, dar şi noţiuni elementare de balet", a explicat Almuth.
Dans şi bune maniere
Tinerii din anii 50 erau interesaţi de dans, ştiau ceea ce era la modă în străinătate şi erau în căutare de noi activităţi. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care Şcoala Uliczay a supravieţuit chiar şi comunismului. „Lumea era doritoare de fel de fel de activităţi, iar pe atunci era destul de limitat, nu prea aveai unde să te duci, nu erau multe locuri unde să dansezi, să te simţi bine şi să fii într-un grup