Calde sau reci, culorile îmbunătăţesc starea psihică şi fizică, fiind indicate pentru ameliorarea a peste 300 de afecţiuni.
În ultimii ani, studiile au demonstrat că preferinţa pentru anumite culori denotă caracterul unei persoane, motiv pentru care în SUA există chiar angajatori care îşi supun candidaţii la testul culorilor, denumit Dewey, pentru a descoperi personalitatea noului angajat. Pictorii, designerii, terapeuţii, nutriţioniştii, politicienii sunt doar câteva categorii profesionale care exploatează beneficiile culorilor în activităţile zilnice.
„Numeroase studii arată cum acţionează culorile asupra emoţiilor şi senzaţiilor noastre. Creierul uman poate să asocieze o culoare cu o situaţie, o trăire, o experienţă traumatizantă sau dimpotrivă cu un eveniment festiv - benefic. Culoarea este definită ca reflexie a luminii pe diferite obiecte. Noi percepem de fapt această reflexie. Fizic, fiecare culoare are o anumită lungime de undă. Din punct de vedere al psihicului şi al percepţiei umane, aceste lungimi de undă reprezintă o energie la care fiecare persoană reacţionează diferit", spune Cristina Bălănescu, medic primar de medicină generală cu competenţă în ramuri ale medicinei alternative.
Roşu, asociat cu puterea
În funcţie de senzaţiile pe care le creează, culorile sunt calde (roşu, portocaliu şi galben) şi reci (verde, albastru, violet). Fiecare culoare are o însemnătate aparte. Astfel, culoarea roşie este sinonimul puterii, al pasiunii, al dominării şi simbolizează o mare voinţă. „În decoraţiuni, roşul poate fi relaxant, dar şi excitant. Nu este indicat să se folosească roşu în zugrăvirea pereţilor unui dormitor, deoarece duce la apariţia insomniilor. Dacă doriţi să-l folosiţi pentru a încălzi atmosfera într-o încăpere, optaţi pentru accesorii, tablouri, perne, draperii", spune medicul. Tot o culoare caldă, portocaliul