Domnul doctor Mark Mobius, considerat unul dintre cei mai influenţi investitori în pieţele emergente, preşedintele executiv al Grupului Templeton Emerging Markets, care vremelnic păstoreşte interesele Fondului Proprietatea în România, enunţă teza unei conspiraţii financiare mondiale afirmând: "Nu cred că avem o criză, cred că foarte multe din argumentele privind o criză globală sunt inventate".
Cu certitudine, prin prisma profesionalismului american marca "Wall Street", putem fi consideraţi înapoiaţi, comunişti sau inadaptaţi spiritului de economie liberă, de piaţă, însă niciodată proşti! De ce? Pentru că investiţiile în creier se fac cu mai multă deteminare într-o ţară ca România, furnizor de astfel de materie, chiar cenuşie fiind, pentru uniunea de state reprezentată de domnul doctor în cauză. Când Nouriel Roubini, geniu în materie de economie şi previziuni financiare, sau Joseph Stiglitz, deţinătorul poate al celui mai important premiu Nobel în economie din istoria acestuia, ambii americani, ca şi mulţi alţi specialişti interesaţi în adevărul economic, afirmă cu probe clare şi fundamentate că omenirea se află într-o gravă criză economică, de sistem şi structură, generată de lăcomie, fuga după profit cu orice preţ, acel profit imoral, la limită sau după limita legalităţii, de tot ce poate fi mai perfid şi mai maculat în spiritul speciei umane, oglindit în special prin încrengătura perpetuă şi cangrenoasă între politic şi financiar, la nivel global, consider că ar trebui să le acordăm credit.
Starea de criză profundă se vede şi cu ochiul liber, se simte în tot ceea ce reprezintă economie globală.
Să încercăm însă să efectuăm o introspecţie a situaţiei economice în care se află lumea, pentru a identifica "argumentele inventate" privind criza globală invocate de domnul doctor, în economie cred:
1. Efortul financiar al SUA în perioada 200