Marile razboaie din istorie au fost de durata. Se cunosc insa si conflicte militare scurte, unele chiar cu consecinte politice si militare importante, care au durat mai putin de un an, ba chiar mai putin de o luna si exista un caz unic, cand conflictul a durat mai putin de o ora, dar a facut cateva sute de victime.
Spre deosebire de marile conflagratii de durata, care adesea antrenau mai multi participanti, razboaiele scurte erau izbucnite intre doi beligeranti, dispusi sa se lase pagubasi, cand isi epuizau mijloacele sau resursele morale, iar cel mai slab, sau poate cel mai intelept, hotara sa cedeze, potrivit Infoniac.
Razboiul insulelor Falkland
Conflictul este inca in memoria contemporanilor. El a izbucnit intre Argentina si Marea Britanie, avand ca obiect controlul insulelor Falkland, din Atlantic. S-a declansat la 2 aprilie 1982 si s-a incheiat la 14 iulie al aceluiasi an, durand astfel 74 de zile.
Din partea britanica au cazut 257 victime, iar din partea argentiniana 649. Populatia locala a insulelor a sacrificat 3 civili, pe altarul patrei. Fortele combatante fiind total disproportionate, dreptatea a fost de partea celui mai puternic. Marea Britania a invins, iar Argentina a trebuit sa renunte la pretentii.
Razboiul polono-lituanian (1920)
Polonia si Lituania, doua state abia reaparute pe harta dupa primul razboi mondial, s-au pomenit in scurt timp in conflict deschis pe tema unor revendicari teritoriale, in zona Vilnius.
Durata razboiului nu este clara, intrucat relatarile celor doua parti nu coincid, dar este cert ca atat inceperea ostilitatilor, cat si incetarea lor s-a incadrat in acel an 1920. Rezultatul a ramas confuz.
Razboiul greco-turc (1897)
Marul discordiei in acest razboi a fost insula Creta, aflata inca sub dominatie otomana si revendicata de