Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi, rezervaţia peisagistică Trebujeni, pădurea şi Mănăstirea Curchi, şi Mănăstirea Ţigăneşti vor constitui nucleele Parcului Naţional Orhei, primul parc naţional din Republica Moldova, potrivit unei decizii a Executivului, citată de Info-Prim Neo.
Parcul se va întinde pe o suprafaţă de 33,7 mii de hectare, în hotarele raioanelor Orhei, Străşeni, Călăraşi şi Criuleni. Potrivit ministrului mediului, Gheorghe Şalaru, fondarea Parcului Naţional Orhei va permite atragerea investiţiilor locale şi străine în menţinerea şi asigurarea conservării biodiversităţi, restabilirea pădurilor şi a resurselor de apă. Totodată, potrivit ministrului, vor fi impulsionate activităţile de valorificare a potenţialului turistic, de dezvoltare a meşteşugurilor populare, vor apărea oportunităţi pentru crearea noilor locuri de muncă în satele amplasate în acest teritoriu.
Parcul Naţional Orhei va fi în subordinea Agenţiei Moldsilva, având în vedere faptul că mai mult de jumătate din teritoriul acestuia sunt păduri, care necesită administrare specifică. Sursele pentru fondarea şi activitatea parcului vor fi alocate din bugetul de stat şi din mijloace extrabugetare, inclusiv din fonduri ecologice, granturi, dar şi din sursele obţinute din prestarea unor servicii de către administraţia parcului, de exemplu servicii de reclamă sau activităţi eco-turistice.
Documentele de fondare a parcului, etapele de realizare 2012-2016, au fost elaborate cu sprijinul PNUD Moldova în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor instituţionale şi a reprezentativităţii sistemului de arii protejate din Moldova".