Prezent în ţara noastră din anul 2002, prin cele cinci uzine metalurgice pe care le deţine în România, Grupul "Mechel" a investit, până în prezent, în modernizarea combinatelor româneşti, peste 200 de milioane de dolari.
În întreprinderile "Mechel" de la noi lucrează aproape 6.000 de salariaţi, compania reprezentând cel mai mare producător autohton de produse laminate lungi, sârmă şi produse din sârmă şi singurul producător de pe piaţa noastră de profile folosite în construcţiile navale.
Grupul Mechel este un holding internaţional care cuprinde capacităţi de producţie din Rusia, Kazahstan, SUA, România, Lituania şi Bulgaria. Afacerile Corporaţiei includ patru segmente principale: minerit, siderurgie, feroaliaje şi energie electrică.
Despre situaţia în care se află uzinele "Mechel" din România şi despre soluţiile care ar trebui luate pentru ieşirea din impas ne-a vorbit cu amabilitate, în cadrul unui interviu, Yury Gushchin, directorul general al Diviziei Metalurgice Est Europene "Mechel".
* Interviu cu directorul general al Diviziei Metalurgice Est Europene "Mechel"
Reporter: Care este situaţia actuală la întreprinderile "Mechel" din România?
Yury Gushchin: Din anul 2008 şi până în prezent, conjunc-tura pieţei metalurgice mondiale, în special a celei europene, a rămas nefavorabilă, ceea ce, în mod natural, a condus la o accentuată înrăutăţire a situaţiei întreprinderilor metalurgice. În ultimii trei ani, combinatele "Mechel" din România au avut un rezultat financiar negativ. În aceste condiţii, numai pierderile pe 2009 au depăşit profitul din anul 2008. Pe lângă evoluţia negativă generală a pieţei produselor metalurgice din Europa, activitatea întreprinderilor "Mechel" care activează în România a fost îngreunată şi de factorii interni, specifici pieţei româneşti. De exemplu, în ultimul an şi jumătate, preţurile materiilor p