Liderul opoziţiei din Marea Britanie, Ed Miliband, a lansat o ofensivă împotriva instituţiilor de credit, promiţând o "separare reală" între activităţile de investiţii ale băncilor şi cele de retail, precum şi majorarea ratei superioare de impozitare a veniturilor persoanelor fizice.
Avertismentul politicianului a creat panică în centrul financiar londonez, care se teme că cele mai mari bănci britanice ar putea fi forţate să se separe atunci când partidul lui Miliband, Partidul Laburist, se va afla la putere.
Coaliţia guvernamentală, formată din conservatori şi liberal-democraţi, a spus că va implementa recomandările economistului John Vickers de la Universitatea Oxford, care a analizat cum ar trebui structurate băncile după manifestarea crizei la nivel global, scrie Thomson Reuters.
Însă criticii, şi chiar Vickers însuşi, au pus la îndoială unele propuneri ale analizei, printre care se numără şi separarea activităţii de investiţii a băncilor de cea de retail. "Băncile şi guvernul pot schimba direcţia şi pot spune că vor implementa principiile Vickers în întregime - asta înseamnă că se va izola activitatea de investiţii de cea de retail. Avem neoie de o separare reală, de o schimbare organizaţională", a spus Miliband.
Băncile britanice, inclusiv Barclays, RBS, Lloyds şi HSBC, vor avea timp până în anul 2019 pentru a îndeplini modificările pe care guvernul le va aduce legilor privind reglementarea bancară până în 2015.
"Ori fac ei acest lucru - ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani - ori o va face următorul guvern laburist: va separa prin lege activităţile de investiţii ale băncilor de cele de retail", a adăugat liderul laburist.
Unii membri conservatori aflaţi la guvernare s-au îngrijorat că "pedepsirea" sectorului financiar ar putea afecta competitivitatea City-ului londonez, un centru financiar im