Muzica este cunoscuta, de foarte mult timp, ca un mod de influentare a starii sufletesti. De exemplu, atletii asculta melodii revigorante inaintea unei mari competitii. Muzica, de asemenea, s-a dovedit a avea un efect calmant. Sursa imagine: sheknows.com
Cercetari recente arata ca muzica s-a dovedit a avea un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale: o scade.
Intr-un studiu publicat in 2008, cercetatorii de la Universitatea din Florenta au descoperit ca tensiunea arteriala a pacientilor poate sa scada daca acestia asculta, timp de 30 de minute pe zi, muzica clasica, indiana sau celtica.
Japonezii de la Universitatea Osaka au realizat un studiu in care participantii urmau sedinte de grup bilunare, unde se asculta muzica si se radea.
Participantii isi puteau asculta melodiile favorite, alegand dintr-o lista de cantece din diferite genuri (pop, jazz sau muzica clasica).
In urma studiului s-a observat ca sedintele au dus la scaderea tensiunii arteriale a participantilor cu o medie de 5-6 puncte in doar 3 luni.
In urma unui alt studiu, realizat anul acesta de cei de la Universitatea din Arizona s-a constatat ca muzica de harpa stabilizeaza presiunea arteriala a pacientilor aflati la terapie intensiva.
La acest studiu au luat parte 100 de subiecti dintre care 50 au ascultat muzica pentru harpa cantata de unul dintre profesorii universitari si 50 au format doar un grup de control.
In urma acestui experiment, oamenii de stiinta au descoperit ca presiunea arteriala a celor care au ascultat muzica pentru harpa s-a stabilizat.
Mai mult, tot anul acesta, dr. Giuseppe Crippa din Italia a realizat un experiment pe trei grupuri: un grup a ascultat muzica rock (Queen), un altu,l muzica, clasica (Mozart) si un altul, a servit drept grup de control.
La finalul studiului s-a constatat ca muzica rock creste nivelul tensiunii arteria