E bine, dar se poate şi mai bine, susţine comisarul european pentru Energie, referindu-se la securitatea centralelor nucleare din Europa. Gunther Oettinger va prezenta miercuri la Bruxelles un raport pe această temă.
Siguranţa instalaţiilor nucleare din Uniunea Europeană este la un nivel "în general satisfăcător", spune Gunther Oettinger. Dar, atrage atenţia comisarul European, au fost identificate sute de mici probleme, iar comisia nu se va arăta deloc îngăduitoare. Temerile Comisiei Europene s-au agravat după catastrofa nucleară din Japonia, de la Fukushima, dar şi după ce un militant al organizaţiei Greenpeace a pătruns fără autorizaţie într-o centrală atomică din Franţa.
De altfel, chiar după accidentul din martie 2011 de la Fukushima, autorităţile europene au început o serie de verificări, cunoscute sub numele de teste de stres. E vorba de analize ale specialiştilor, care să stabilească dacă şi în ce grad rezistă centralele în cazul unui dezastru, dar şi al erorilor umane sau al unor eventuale atacuri teroriste.
Cât priveşte raportul ce va fi prezentat miercuri la Bruxelles, cea mai îngrijorată ar putea fi Franţa, stat în care se găsesc 58 din cele 147 de reactoare nucleare din toată Uniunea Europeană. În conformitate cu datele de la Comisia Europeană, investiţiile care ar trebui să remedieze deficienţele şi să închidă eventualele breşe de securitate la 19 centrale din Franţa înseamnă de la 100 la 200 de milioane de euro pentru fiecare unitate în parte. La nivel european, factura s-ar ridica la 25 de miliarde de euro.
La ora actuală nu se vorbeşte despre închiderea unui reactor sau altul. Se ştie totuşi că Germania a decis în primăvara anului trecut să renunţe la energia nucleară până în 2022. Alte ţări în schimb au politici diferite în domeniu. De exemplu, Franţa şi Marea Britanie au semnat în luna februarie noi acorduri în chestiu