Daca in trecut specialistii erau convinsi ca infrumusetarea se obtine prin tratamente locale, aplicate indeosebi pe piele si pe par, expertii de astazi sustin ca alimentele consumate actioneaza in timp asupra infatisarii mai eficient decat cremele, sampoanele sau tratamentele locale.
Cercetatorii britanici si cei americani au dat publicitatii cateva din concluziile lor privind modul in care alimentele actioneaza favorabil sau defavorabil asupra aspectului nostru, noteaza Bigpicture.
Semintele de dovleac
Semintele de dovleac sunt adesea recomandate ca tratament nutritonist, dar experta Esther Blum din SUA considera ca ele trebuie sa faca parte din alimentatia oricarei persoane inca din tinerete, pentru ca pe parcurs sa se bucure de un ten sanatos si sa nu fie niciodata amenintata de neplacuta acnee, care poate afecta tenul si la maturitate.
Un studiu publicat in Buletinul Academiei Dermatologilor din SUA arata ca semintele de dovleac au un continut ridicat de zinc, care intretine aspectul sanatos al pelii si ajuta organismul sa inlature factorii agresivi la nivelul epidermei.
Expertii recomanda consumul zilnic a 1-2 linguri cu seminte de dovleac decojite, fie rontaite intre dinti, fie maruntite si introduse in alimentele de baza.
Nasturelul sau macrisul de balta
Planta este utila pentru a da pielii un aspect sanatos si lipsit de riduri. Nasturelul, denumit si macris de balta sau brancuta, se consuma in salate, asezonat cu ulei de masline si zeama de lamaie sau otet de mere.
Desi putin cunoscuta, planta este foarte raspandita. La noi in tara ea creste prin locuri mlastinoase, in apropierea izvoarelor si a paraiurilor sau alte locuri cu umiditate ridicata.
POtrivit unui alt specialisti din California, SUA, prezenta nasturelului in alimentatie reduce riscul de deteri