Iesenii nu s-au inghesuit sa-si plateasca taxele si impozitele in acest an. In ultima zi in care era posibila plata taxelor fara perceperea unor penalizari, circa un sfert din valoarea totala a acestora nu era incasata. Impozitele s-au putut plati si luni, 1octombrie, pentru ca 30 septembrie a cazut intr-o zi nelucratoare. Ieri s-a inregistrat cea de-a doua scadenta pentru impozitare din acest an, prima fiind pe 31 martie. Platile aferente taxelor si impozitelor ar trebui facute in transe egale. Reprezentatii Directiei de Finante Publice Locale au precizat insa ca acest lucru nu se respecta intotdeauna. Potrivit oficialilor DFPL, in caz de intarziere, se percep majorari de 2 la suta pe luna.
Astfel, pana la finele lui septembrie erau incasate circa 50 de milioane de lei, adica un procent de aproape 80 la suta din estimarile municipalitatii. Conform informatiilor furnizate de Maria Apietroaie, directorul adjunct al DFPL, 157.337 din cei 224.114 contribuabili isi achitasera taxele, adica un procent de 70 la suta. Majoritatea celor care si-au platit taxele sunt persoane fizice, numarul acestora ridicandu-se la 146.151, iar procentul fiind de peste 91 la suta. Impozitul pe cladiri reprezinta cel mai bine punctat capitol la incasarile de taxe, reusindu-se incasarea a 81,5 procente din estimarea initiala, dar cu un procent mai mic fata de anul trecut. Cele mai mici incasari s-au bifat la impozitele pe mijloacele de transport, unde s-au incasat doar 67 la suta din sumele estimate la inceputul anului. “Incasarile de astazi apreciem ca vor schimba aceste cifre, intrucat de regula in ultima zi platesc agentii economici, care au sume mai mari de achitat”, a precizat Maria Apietroaie.
Iesenii nu s-au inghesuit sa-si plateasca taxele si impozitele in acest an. In ultima zi in care era posibila plata taxelor fara perceperea unor penalizari, circa u