Fie că locuiesc în cămin sau într-un apartament pe care îl împart cu alţi tineri, studenţii care vin la facultate în București au nevoie de resurse financiare consistente pentru a trăi decent.
Studenţia este frumoasă, dar şi scumpă. În zilele noastre, învăţământul superior este privit din ce în ce mai mult ca un privilegiu sau un moft şi asta nu numai din cauza ratei de promovabilitate extrem de mică de la Bacalaureat, ci şi din cauza costurilor pe care familia unui student trebuie să le suporte pentru a-i asigura acestuia un trai decent.
Fie că îşi găsesc un loc la cămin sau stau în chirie cu colegi sau prieteni, primesc bani şi mâncare de la părinţi sau muncesc pentru a se întreţine, tinerii care studiază la facultăţi din Bucureşti au nevoie de resurse financiare serioase pentru a supravieţui.
Părinţii sunt “finanţatorii”
De cele mai multe ori, numai chiria unui apartament din Capitală depăşeşte un salariu de începător şi, în aceste condiţii, bugetul pentru cărţi, mâncare, haine sau distracţii se reduce drastic.
Astfel, conform studenţilor de la mai multe universităţi intervievaţi de reporterii “Adevărul” aceştia ajung să cheltuiască, în medie, aproximativ 150 de euro lunar pe chirie plus încă 50 de euro utilităţile, în condiţiile în care majoritatea lor optează să împartă apartamentul cu un coleg sau cu un prieten. La aceşti bani, se mai adaugă, în medie, 300 de lei pe mâncare (cam 80 de euro) 55 de lei (peste 10 euro) pentru abonamentele lunare de transport în comun, alţi 100 de lei (25 de euro) pentru unu-două drumuri acasă, lunar şi alţi 150 lei ( cam 30 de euro) pentru produsele de igienă corporală.
Aceste cheltuieli sunt variabile, totuşi, de la student la student. ”Am noroc cu o mătuşă care stă în Bucureşti şi locuiesc la ea. Îi dau doar nişte bani pentru întreţinere, iar cheltuielile cu mâncarea le împărţim, de asemenea. A