Membrii familiei unui evreu din Ierusalim care a supravieţuit lagărului de la Auschwitz şi-au tatuat, în semn de respect faţă de acesta, numărul pe care naziştii i l-au imprimat acum aproape 70 de ani pentru a-l marca, atât fizic, cât şi sufleteşte, potrivit unui articol apărut în The New York Times.
Când Eli Sagir i-a arătat bunicului ei, Yosef Diamant, tatuajul proaspăt de pe antebraţul stâng, acesta s-a aplecat şi l-a sărutat, scrie The New York Times.
Domnul Diamant a avut acelaşi tatuaj, numărul 157622, imprimat pe braţ de către nazişti, la Auschwitz. Acum, domnişoara Sagir şi-a făcut unul identic, în urma unei excursii în Polonia. Gestul fetei i-a inspirat atât pe mama sa, cât şi pe fratele acesteia să procedeze la fel. Mai mult, în luna care a urmat, unchiul său i-a urmat exemplul.
"Generaţia mea nu ştie nimic despre Holocaust", spune tânăra, în vârstă de 21 de ani, care şi-a făcut tatuajul în urmă cu patru ani. "Când vorbeşti cu cineva despre asta, se poartă de parcă ar fi vorba despre exodul din Egipt: istorie antică. Am decis să îl fac pentru a-i reaminti generaţiei mele : vreau să spun povestea bunicului meu şi povestea Holocaustului. ".
Descendenţii domnului Diamant sunt printre puţinii copii şi nepoţi ai supravieţuitorilor de la Auschwitz care au decis să imortalizeze cele mai negre zile din istoria lor pe propriile trupuri. Numărul supravieţuitorilor a scăzut la aproximativ 200.000 de persoane, comparativ cu 400.000, acum mai bine de un deceniu.
Există, desigur, voci care se opun acestor practici, pe care le consideră trivializări ale simbolurilor multă vreme considerate sacre. De asemenea, dezbaterea la nivel ideologic se poartă între cei care susţin importanţa unui stat evreu încrezător în sine, capabil să prevină un viitor genocid şi între aceia care luptă pentru promovarea unui mesaj universal împotriva rasismului şi car