După povestea cu pesta porcină, fenomen care a dus la închiderea târgurilor de animale, în judeţ dăinuie o altă problemă cât se poate de gravă, de această dată pentru populaţie: trichineloza. Cum târgurile de porci şi-au redeschis porţile, autorităţile declarând că pesta porcină a fost eradicată, nimeni nu s-a gândit la pericolul reprezentat de comercializarea la liber, fără un minim control sanitar-veterinar. Aşa se face că infestările cu trichineloză sunt nelipsite, ultimul caz de infestare în masă fiind înregistrat la Negreşti Oaş.
Fenomen cunoscut şi recunoscut
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Corneliu Ceică, cunoaşte şi recunoaşte fenomenul, precum şi locul deloc onorant pe care judeţul îl ocupă la nivel naţional. “Din păcate, acest fenomen este unul cât se poate de îngrijorător. Este o chestie de tradiţie la noi în judeţ, mă refer aici la sacrificarea porcilor în gospodăriile proprii. Foarte puţini oameni duc mostre la analize, motiv din care apar aceste cazuri de trichineloză”, a declarat directorul DSVSA Satu Mare. Potrivit aceleiaşi surse, în lipsa unor instrumente legale, fenomenul nu poate fi combătut. Aceeaşi poziţie o are şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, epidemiologul Dorina Dragoş Guran. “Din nefericire, astfel de cazuri sunt cât se poate de frecvente. Explicaţii ar fi destule, dar noi, ca şi instituţie, nu putem interveni”, a declarat directorul DSP Satu Mare.
Săptămâna şi infestarea
În cursul săptămânii care tocmai a trecut, în judeţul nostru au fost depistate două cazuri noi de trichineloză şi unul de rabie. Astfel, primal caz de trichineloză a fost înregistrat la o comunitate de romi din Negreşti Oaş, unde, în urma anchetei epidemiologice, au fost identificaţi 61 de consumatori. Sursa de infestare incriminată a fost carnea provenită