Oamenii de ştiinţă scoţieni vor să folosească un asteroid pentru a crea un imens nor de pulbere care ar ecrana radiaţiile solare.
Cercetătorii de la Universitatea din Strathclyde sunt de părere că un asteroid ar putea fi adus în vecinătatea Terrei şi apoi utilizat pentru a crea un colosal nor de pulbere care ar ecrana radiaţiile solare, pentru că asteroidul creează o atracţie gravitaţională, iar norul de pulbere ar rămâne în apropierea sa, în loc de a se dispersa în spaţiu. Ideea face parte dintr-o serie de soluţii îndrăzneţe, la scară foarte mare, incluse în domeniul geoingineriei, o abordare tehnologică ce urmăreşte modificarea climei Terrei prin reflectarea, redirecţionarea sau absorbţia radiaţiilor solare.
Norul de praf, care s-ar afla permanent între Soare şi asterorid, ar acţiona ca un filtru, fără a apărea totuşi ca un ecran uriaş care să oprească lumina Soarelui, aşa cum îşi imaginează adesea oamenii. Totuşi, cercetătorii de la Strathclyde subliniază faptul că ei nu propun nicio soluţie geoinginereasacă în locul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Conform descoperă.ro, o soluţie propusă anterior implica instalarea unor oglinzi uriaşe în spaţiu, pentru a redirecţiona razele solare, dar construirea şi apoi amplasarea oglinzilor pe orbită – sau construirea lor chiar acolo – ar presupune nişte costuri prohibitive. O altă variantă propusă viza, de asemenea, crearea unui ecran de praf care să protejeze Pământul de radiaţii aşa cum o fac norii. Dar un asemenea ecran s-ar dispersa, în timp, din cauza atracţiei gravitaţionale exercitate de Lună, Soare şi planetele din Sistemul Solar.
Ideea cercetătorilor scoţieni este inovatoare prin faptul că ar folosi câmpul gravitaţional propriu al unui asteroid pentru a ţine pe loc norul de praf, împiedicându-l să se împrăştie în spaţiu. Asteroidul ar urma să fie plasat în aşa-numitul punct Lagra