"Un pas important pentru democraţie", iată cum caracterizează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa alegerile legislative din Georgia, unde preşedintele Mihail Saakaşvili a recunoscut înfrîngerea partidului său. Opoziţia, condusă de miliardarul Bidzina Ivanişvili şi-a sărbătorit încă de aseară victoria. Numeroase semne de întrebare plutesc însă peste noua etapă în care intră această ţară din Caucaz, începînd cu întrebarea "cine este de fapt cîştigătorul, cine este Bidzina Ivanişvili?"
Din punct de vedere ideologic acest personaj este greu de caracterizat. Unii îl consideră un veritabil populist, alţii îl acuză de un fel naţionalism ortodoxist mai ales că şi-a atras sprijinul. Mihail Saakaşvili îl consideră pe şeful opoziţiei ca fiind pur şi simplu "omul Moscovei", Ceea ce altora li s epare ridicol pentru că omul a cîştigat alegerile cu ajutorul unor consilieri occidentali, mai ales americani.
Mai sunt şi cei care îl consideră pe Bidzina Ivanişvili drept un oportunist megaloman care, după ce a avut succes în afaceri vrea acum să se afirme în politică. Modelul ar fi, inevitabil, Silvio Berlusconi. Victoria lui Ivanişvili este caracterizată astăzi de ziarul Le Monde drept un "blitz electoral”, altfel spus un război fulger dus cu mare eficienţă mediatică şi alimentate de milioane de dolari.
Metoda utilizată de el este indită în istoria postsovietică, pentru că nu trebuie uitat că Georgia a făcut parte din fostul URSS. Miliardarul georgian care are de fapt cetăţenie franceză şi-a creat o adevărată celulă formată din experţi pentru pilotarea campaniei sale, un fel de “war room” ca să folosim un termen anglo-saxon mai cunoscut.
Printre aceşti experţi se numără, de exemplu, un profesor de la Universitatea Columbia, Lincoln Mitchell, printre altele specialist în tranziţiile democratice din fostul spaţiu sovietic. El reproşează Wash