Premierul Boiko Borisov a acceptat luni organizarea unui referendum privind sporirea capacităţilor bulgare de producere a energiei nucleare, acesta urmând să fie primul referendum din istoria postcomunistă a ţării, relatează AFP.
"Referendumul trebuie să se organizeze cât mai devreme posibil", a declarat Borisov, solicitând Parlamentului să fixeze o dată înaintea alegerilor legislative prevăzute la începutul lui iulie 2013.
Opoziţia socialistă a strâns aproximativ 540.000 de semnături pentru un referendum privind construcţia unei a doua centrale nucleare la Belene (nord), un proiect bulgaro-rus pe care Guvernul de centru-dreapta l-a abandonat în martie pentru a economisi bani.
Potrivit legii privind referendumurile, niciodată aplicată de la prăbuşirea comunismului în 1989, dacă sunt strânse mai mult de 500.000 de semnături, Parlamentul trebuie să aprobe solicitarea referendumului sau să ofere un refuz "bine argumentat".
Numeroşi analişti au apreciat că problema contrucţiei unei centrale nucleare ar putea influenţa rezultatele alegerilor legislative. Potrivit institutului MBMD, 38 la sută dintre bulgari sunt în favoarea proiectului Belene, 28 la sută sunt împotrivă, în timp ce alţii nu şi-au definit poziţia.
Socialiştii conduşi de Serghei Stanişev, preşedintele Parlidului Socialist European, apără contractul semnat între Bulgaria şi Rusia în 2006 şi abandonat în martie de Sofia, care s-a declarat incapabilă să-i asigure finanţarea estimată la peste zece miliarde de euro. Niciun investitor strategic terţ nu s-a arătat interesat de acest proiect, în timp ce Bulgaria dorea să evite o finanţare rusească.
Ţara depinde aproape în întregime de livrările de gaz şi petrol ruseşti, singura sa centrală nucleară de la Kozlodui (nord), cu reactoare ruseşti, utilizează combustibil din Rusia, iar singura sa rafinărie de petrol aparţine unei