Echipa ING pe bursa de la Bucureşti era alcătuită din 3 brokeri şi analişti. Foto Silviu Matei Bursa rămâne fără unul dintre cei mai mari brokeri după ce ING a anunţat ieri că închide operaţiunile de brokeraj pe mai multe pieţe.
ING va închide operaţiunile de brokeraj din România, ca urmare a deciziei grupului olandez de a se retrage la nivel global de pe toate pieţele unde are astfel de activităţi, cu excepţia zonei Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg) şi a Poloniei.
Pentru bursa de la Bucureşti aceasta este o veste foarte proastă, în condiţiile în care ING era unul dintre cei mai mari intermediari din piaţă şi una dintre porţile de intrare pentru banii fondurilor de investiţii străine pe piaţa locală.
ING a fost în primele nouă luni al doilea intermediar de pe bursă, pe piaţa de acţiuni, cu tranzacţii de 1,5 mld. lei (340 mil. euro) şi o cotă de piaţă de 12%. Olandezii au intrat pe piaţa locală de capital în 1998, iar o dată cu ei au venit şi o serie de investitori mari, bursa de la Bucureşti devenind dintr-o dată vizibilă pentru fondurile mari de investiţii care activau la Londra sau alte centre comerciale.
Brokerii ING i-au adus pe bursă pe americanii de la Artio (Julius Baer), care au venit cu zeci de milioane de euro pe piaţa locală între 2000 şi 2004 când puţini investitori străini descoperiseră Petrom, BRD sau SIF-urile. "ING a intrat pe piaţă în 1998, când jocurile le făceau CA IB, Bank Austria, ABN sau SocGen. În acea perioadă, multe firme de brokeraj s-au închis sau au ieşit de pe piaţă din cauza crizei din 97-98, dar în locul lor au apărut altele la fel de puternice. Acum problema e că nu mai apare nimeni", comenta ieri unul dintre concurenţii brokerilor de la ING.
În ciuda plecării unui competitor puternic, brokerii care rămân nu sunt deloc fericiţi de situaţia actuală de pe piaţă, chiar dacă teoretic îşi vor p