”America, țara tuturor posibilităților”? Cei care au lansat acest slogan nu avuseseră drum prin România, cu siguranță. Cel mai recent episod de teatru al absurdului, derulat în direct și la oră de vârf, s-a petrecut ieri, pe treptele unei sucursale a OTP Bank din Capitală. Sursa: LIBERTATEA
Dan Diaconescu a ieșit din sediul băncii cu șapte saci cu bani, în care susținea că s-ar afla trei milioane de euro. Ulterior a dus banii la Ministerul Economiei, chipurile pentru a plăti salariile angajaților de la Oltchim până la sfârșitul anului. Cu siguranță nu se referea și la impozitele sau asigurările sociale aferente acelor bani, dacă ne luăm după comportamentul său de până acum în calitate de contribuabil.
Laudă deșartă oricum, pentru că salariile din Oltchim sunt de vreo 2,7 milioane de euro pe lună cu tot cu impozite și contribuții sociale, deci cam 1,5 milioane de euro doar banii angajaților. Asta după ce în anul de grație 2011, deși firma era cu un picior și jumătate în groapă, iar numărul de angajați a scăzut, fosta conducere a găsit de cuviință să mărească salariile în medie cu 18,6%.
Dincolo de asta însă, se pune întrebarea: cum de nu i-au fost smulși sacii de bani din mână cum a ieșit cu ei pe ușă? Nu de mulțimea înfometată, ci de angajații fiscului, către care Diaconescu are, prin firmele pe care le deține, datorii de aproape 2,5 milioane de euro.
Rețetă simplă, dar eficientă
Păienjenișul de firme pe care l-a țesut în timp patronul OTV este unul destul de simplu, spre deosebire de schemele de fraudare a statului folosite de alții. În momentul de față este acționar la cinci firme, dintre care una, Ocram Televiziune SRL, se află în insolvență, nu la cererea statului însă, ci la cererea unui alt creditor. Culmea, creditorul respectiv este la rândul său în faliment.
Firma aflată în insolvență deține și licen