Turiştii care vizitează judeţul nostru vor avea posibilitatea ca, într-un viitor apropiat, să se plimbe pe un traseu al colecţiilor muzeale din Vrancea. Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) intenţionează să realizeze un traseu, care să cuprindă cele 17 colecţii muzeale din Vrancea, dintre care cinci sunt în cadrul unor mănăstiri, iar una în proprietate privată, la Soveja, ce cuprinde peste 1.000 de obiecte tradiţionale. Restul colecţiilor sunt în administrarea primăriilor.
În urmă cu două săptămâni, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, a fost scoasă la lumină o asemenea colecţie muzeală. Este vorba despre redeschiderea casei care găzduieşte colecţia de obiecte tradiţionale care au aparţinut învăţătorului Radu Gegea, de la Vulcăneasa, Mera. „În spiritul conservării şi promovării patrimoniului cultural mobil, dar şi în amintirea unui mare învăţător al Văii Milcovului, Radu Gegea, care în timpul vieţii a colecţionat un număr impresionant de obiecte tradiţionale, de o foarte mare valoare pentru patrimoniul cultural naţional şi european, am redeschis Colecţia muzeală «Învăţător Radu Gegea – Vulcăneasa, Mera». Am inventariat peste 350 de obiecte care fac parte din patrimoniul cultural mobil, din colecţia învăţătorului Gegea, le-am şters de praf şi le-am pus etichete noi“, ne-a declarat Florin Micu Iliescu, directorul DJCPN.
Printre obiecte se află şi o puşcă din Războiul de Independenţă din anul 1877. În colecţia Gegea se află şi circa 200 de animale împăiate, uliu, râs, raţe, foarte bine conservate. Colecţia cuprinde şi costume tradiţionale vechi de 100-150 de ani, dar şi cărţi vechi. Această colecţie este rezultatul proiectului cultural „Colecţiile muzeale – valori ale patrimoniului cultural“, realizat de DJCPN Vrancea, Casa de Cultură Odobeşti, Şcoala cu clasele I-VIII Mera şi Primăria Mera.
@N_