În acest context a fost interpretată şi numirea grăbită a Monei Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei în perioada în care Traian Băsescu era suspendat. Mona Pivniceru este cunoscută ca un adversar al celor doi, dar în special al lui Daniel Morar.
Înainte cu o zi de expirarea mandatului de procuror general al României, Codruţa Kovesi l-a delegat pe Daniel Morar în fruntea Ministerului Public. Codruţa Kovesi şi-a motivat decizia spunând că actualul procuror-şef al DNA are cea mai mare vechime la conducerea unei instituţii, colaborează cu instituţii europene şi are experienţa necesară. Astfel, Morar a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general pentru următoarele şase luni. Locul acestuia la DNA va fi ocupat, tot provizoriu, de unul dintre adjuncţii săi.
Pe de altă parte, Kovesi a precizat că deocamdată se va întoarce în funcţia de procuror în cadrul biroului teritorial al DIICOT Sibiu, dar este posibil să candideze la şefia DNA: „Doresc să-mi continui activitatea în calitate de magistrat. Consider că lupta anticorupţie este o dimensiune importantă prin prisma MCV (n.r. - mecanismul prin care Uniunea Europeană supraveghează funcţionarea justiţiei în România) şi a implicaţiilor pe care le are pentru România". La finalul celui de-al doilea mandat, Kovesi şi-a făcut bilanţul şi a reamintit că, în perioada 2007-2012, domeniile prioritare au fost combaterea corupţiei, a criminalităţii organizate, a evaziunii fiscale, a contrabandei, a spălării banilor, a infracţiunilor contra vieţii şi măsuri pentru recuperarea prejudiciilor.
Numirea lui Daniel Morar în fruntea Parchetului General, chiar şi ca interimar, poate fi interpretată şi ca o lovitură dată actualei puteri, care dorea înlocuirea şefilor Ministerului Public şi ai DNA cu persoane fidele. În acest context a fost interpretată şi numirea grăbită a Monei Pivniceru în f