Duelul televizat Obama-Romney are şi o rezonanţă planetară, pentru că alegerile prezidenţiale americane interesează de fapt pe toată lumea, chiar şi ţările care sunt ostile Statelor Unite ale Americii. Prima putere militară şi economică a lumii, atunci când îşi alege preşedintele, îi conferă de fapt o imensă putere unui singur om, care devine şi cel mai puternic om din lume.
Din aceste motive, precum şi din altele, de ordin economic, prezidenţialele americane devin un spectacol planetar. Aceasta tot din cauza Statelor Unite, care au inventat politica-spectacol şi au transformat democraţia într-un show hollywoodian. Numeroase ţări de altfel au preluat acest tip de exerciţiu politic extrem de mediatizat, în care oamenii politici se comportă ca nişte vedete, iar mulţimile dezlănţuite, ca nişte fani.
Uluitor în această ţară este şi faptul că oamenii sunt extrem de pasionaţi de politică, o practică aproape cu o fervoare religioasă, se implică emoţional şi material, intră în spectacolul mediatic şi sunt capabili să joace acest joc până la delir.
Încă o dată, prin spectacolul său politic, extrem de costisitor de altfel, pentru că implică sume enorme, America demonstrează că rămâne ţara superlativelor: cea mai mare, cea mai tare, cea mai febrilă, cea mai dinamică, fără limite şi asumându-şi megalomania ca pe o calitate.
Când America intră în recesiune, întreaga planetă tremură
Toată lumea, toată planeta are nevoie de fapt de un prezident american bun, inteligent, curajos, cu iniţiativă, pentru că prosperitatea întregii planete depinde de fapt de prima economie a lumii... Când America intră în recesiune, întreaga planetă tremură, dar tot aşa, întreaga economie mondială începe să respire când Washingtonul investeşte, de exemplu, cum a făcut-o Barack Obama, 831 de miliarde de dolari în relansarea producţiei şi a consumului.
St