România are cea mai bună situaţie dintre ţările UE în ceea ce priveşte numărul de joburi create sau anunţate în ultima perioadă în sectoarele manufacturier, de retail şi de comerţ angro. Ofere pentru cei fără studii superioare se găsesc mai ales pe site-urile agențiilor județene de ocupare a forței de muncă.
Buletinul trimestrial privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială, dat publicităţii la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Europeană (CE), evidenţiază faptul că în România piața muncii se redresează în raport cu restul statelor membre ale UE.
Zara, Cora și Sumitomo ne-au adus pe primul loc
În sectorul manufacturier din ţările UE, cel mai mare număr de joburi create este legat de decizia Sumitomo Electric Wiring Systems de a deschide o nouă unitate de producţie în România, la Caransebeş, unde au apărut în iulie acest an 1.500 de noi locuri de muncă.
Tot în România, retailerul franco-belgian Cora şi-a anunţat intenţia de a face 900 de noi angajări până la sfârşitul lui octombrie 2012, în urma deschiderii a două noi supermarketuri, în Bucureşti şi Bacău. Alte joburi au fost anunţate în România de grupul spaniol Inditex, care activează în industria modei şi care intenţionează să angajeze 400 de oameni până la sfârşitul anului, care vor activa într-o reţea de 18 magazine.
Practic, numărul de joburi în sectoarele de retail şi de comerţ angro a avut, în cel de al doilea trimestru din 2012, cea mai mare creştere din UE în România (4%), Malta (3,4%), Lituania (3,3%) şi Lituania (2,9%), în timp ce în Grecia (-10,5 %), Portugal (-3,8 %), Spain (-3,7 %) s-a înregistrat un declin considerabil.
De asemenea, România a înregistrat o creştere a numărului de joburi în sectorul industrial în al doilea trimestru al lui 2012 (1,6%), dar a fost depăşită în acest sector de Lituania (2,9%) şi Letonia (2,7%).