CE Oltenia a fost acţionată recent în judecată de către lichidatorul judiciar care se ocupă de insolvenţa unuia dintre acţionarii complexului. Lichidatorul vrea să recupereze de la pârâtă o sumă de bani de care reprezentanţii firmei de lichidare judiciară refuză cu obstinaţie să vorbească.
Război pentru un comision de 3,5 milioane de euro
SC Închiderea – Conservarea Minelor SA (ICM) deţine 563.417 acţiuni la CE Oltenia, cu o valoare totală de 5.634.170 de lei, şi se află în prezent în plin proces de faliment. O parte din bunurile sale, adică cinci autoturisme şi un grup electrogen, au fost deja scoase la vânzare, prin licitaţie la un preţ de pornire de 33.000 de lei. O sumă absolut infimă pe lângă cele 3,5 milioane de euro pe care lichidatorul le-ar putea câştiga dacă percepe un comision de 1% la creanţele de peste 20.000 de miliarde de lei vechi pe care falimentara ICM le avea de încasat de la debitori, în urmă cu patru ani. De aceste sume uriaşe a fost stârnit şi interesul lichidatorilor judiciari care duc un adevărat război pentru a se ocupa de falimentul societăţii.
Declinul ICM a început în anul 2006, când firma controversatului om de afaceri Clement Mocanu a cerut în instanţă falimentul acesteia, iar BNP Consult SPRL Craiova a fost numită de către judecătorul sindic să se ocupe de aceasta până în momentul în care creditorii se întruneau pentru a-şi desemna un lichidator judiciar. Cum Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avea cei mai mulţi bani de recuperat de la ICM, aproximativ 19.000 de miliarde de lei vechi, Ministerul Economiei a organizat o selecţie de oferte, în urma căreia SC Siomax Târgu-Jiu a fost desemnată drept câştigătoare, urmând să perceapă un comision de 0.98% din creanţele recuperate. Alegerea Siomax a stârnit indignarea BNP, care s-a adresat Curţii de Apel Bucureşti cu o contestaţie.
Rovigo vrea