Pentru lăudata zacuscă de pește, extraordinară mai ales în Postul Crăciunului când se mănâncă mult pește, este nevoie de foarte multă răbdare pentru că este o zacuscă ce necesită timp ceva mai mult și migală. Cea care ne-a dezvăluit această rețetă, Ioana Bândar, spune că zacusca este foarte bună, o face de două ori pe an şi o savurează împreună cu familia. Pentru pregătirea ei avem nevoie de 4 kilograme de pește, de preferință macrou, dar se pot folosi și alte feluri, 5 kilograme de gogoșari, tot atâtea kilograme de ceapă, jumătate de litru de ulei, o jumătate de cană de oțet, 4 linguri de zahăr. „Călim ceapa, adăugăm gogoșarii dați prin mașina de tocat și peștele care mai întâi a fost dezosat și fiert. Se adaugă și oțetul împreună cu zahărul și fierbem totul cam o jumătate de zi. Se pune sare după gust, iar mai apoi se așează în borcane”, ne-a povestit Ioana Bândar. Ca să fii sigur că zacusca va rezista tot timpul iernii, aceasta se sterilizează în borcane și se pune la un loc răcoros, de preferință în cămară. Din toată această compoziție rezultă aproximativ 23-24 de borcane. Și cum după degustarea lor, borcanele devin instant insuficiente, se pot pregăti și cantităţi mai mari pentru iarnă, mai ales dacă sunteți amatori de pește.
Pentru lăudata zacuscă de pește, extraordinară mai ales în Postul Crăciunului când se mănâncă mult pește, este nevoie de foarte multă răbdare pentru că este o zacuscă ce necesită timp ceva mai mult și migală. Cea care ne-a dezvăluit această rețetă, Ioana Bândar, spune că zacusca este foarte bună, o face de două ori pe an şi o savurează împreună cu familia. Pentru pregătirea ei avem nevoie de 4 kilograme de pește, de preferință macrou, dar se pot folosi și alte feluri, 5 kilograme de gogoșari, tot atâtea kilograme de ceapă, jumătate de litru de ulei, o jumătate de cană de oțet, 4 linguri de zahăr. „Călim ceapa,