Rusia le cere ţărilor occidentale şi celor din Orientul Mijlociu să nu "caute pretexte" pentru vreo eventuală intervenţie militară în Siria. Un mesaj similar este trimis şi Turciei, ţară implicată marţi într-un incident de frontieră cu Siria, incident soldat cu victime.
Punerea în gardă a Rusiei intervine într-un moment când în culiselele lumii diplomatice circulă tot mai multe speculaţii legate de o posibilă intervenţie internaţională, eventual motivată de existenţa unui periculos arsenal de arme chimice în Siria. Circulă şi informaţii legate de faptul că regimul sirian şi-ar fi pus la adăpost aceste arme litigioase, tocmai pentru că s-ar teme de o astfel de operaţiune.
Dezbaterile în legătură cu oportunitatea unei intervenţii, fie a Alianţei Nord-Atlantice, fie a unei coaliţii internaţionale care ar urma să se formeze, se duc oarecum pe faţă, cum a fost cazul şi la ONU, recent, cu ocazia Adunării Generale. Rusia, însă, aliat tradiţional al Damascului, veghează, ajutată de China şi de Iran, pentru ca principiul "neintervenţiei în treburile interne" să prevaleze în cazul Siriei.
Autorităţile turce au confirmat marţi că trupele sale au tras la frontiera cu Siria şi că au fost ucişi, pe teritoriul sirian, doi "terorişti kurzi". Aşa cum pentru regimul de la Damasc, toţi rebelii sunt calificaţi "terorişti" şi pentru Ankara, kurzii care militează cu arma în mână, pentru crearea unei regiuni autonome sau chiar independente sunt numiţi "terorişti".
Numeroşi analişti consideră în contextul acestui conflict că preşedintele sirian, Bashar al-Assad este departe de a fi pierdut partida în contextul acestui război civili. Pe măsură ce islamiştii radicali devin tot mai vizibili în rândurile rebelilor, soldaţii fideli regimului de la Damasc sunt tot mai motivaţi să lupte de partea lui Bashar al-Assad.
Preşedintele tunisian, Moncef Marzouki, a dec