La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi învaţă 2.000 de studenţi străini din 70 de ţări. Reporterii „Adevărul" au stat de vorbă cu tineri de pe patru continente, Asia, America, Europa şi Oceania, pentru a afla cum percep ei învăţământul românesc.
Vin de la mii de kilometri distanţă, fac şi câte o zi cu avionul pentru a ajunge acasă, dar susţin că merită pentru că s-au îndrăgostit de Iaşi, de prietenii pe care şi i-au făcut în studenţie, dar şi pentru că adoră mâncarea românească. Sunt studenţii din 70 de ţări care au un singur lucru în comun: fac Medicină la Iaşi. De pe cel mai îndepărtat continent faţă de România, Oceania, este venit Alain Yachou (30 de ani), student în anul III la Medicină Dentară. Locuieşte în oraşul Melbourne din Australia şi pentru a parcurge cei 24.000 de kilometri până acasă zboară 24 de ore cu avionul.
Studenţi din toată lumea, uniţi în chirurgie la Iaşi. Viitorii medici au operat inimi de porc
Mărturiseşte cu mândrie că este pe jumătate român, acesta fiind şi motivul pentru care a ales să studieze la o universitate românească. „Merg acasă doar în vacanţa de vară, în rest chiar şi sărbătorile le petrec aici, unde am mătuşi, unchi şi verişori. Îmi plac sărmăluţele şi mămăliguţa foarte mult, chiar şi mama mea, fiind româncă, îmi gătea acasă, în Australia, specialităţi româneşti", spune Alain. Deşi îi consideră pe ieşeni nişte oameni deosebit de prietenoşi, iar sistemul de educaţie extrem de serios, va alege să profeseze în ţara natală.
Aleg Iaşiul pentru că e ieftin
De la o distanţă considerabilă, de pe continentul asiatic, a venit şi Amit Rijal (33 de ani), student în anul IV la Medicină Dentară. Oraşul său natal este Kathmandu din Nepal, aflat la o distanţă de 10.000 de kilometri de Iaşi. Spune că a ales să studieze în România pentru că este rentabil din punct de vedere financiar.
Studenţ