Cum va evolua criza financiara? Cand va dura pana ce vom iesi din recesiune? Cat timp vom mai strange cureaua? Cand vom putea lua din nou credite? Sunt doar cateva dintre intrebarile la ordinea zilei la care analistii economici incearca sa raspunda. DailyBusiness.ro a adunat cele mai interesante previziuni privind evolutia economiei in urmatorii ani.
Acum cateva luni, analistii economici estimau ca perioada de recesiune se apropie de final si ca 2012 va fi anul care va aduce curba evolutiei economice inapoi pe trendul ascendent. Intre timp, prognozele au devenit incerte, tot mai multi experti estimand ca efectele crizei vor fi de durata.
Unii economisti au spus ca vom trece printr-o criza sub forma de "V", cu punctul maxim de scadere economica in 2010. Altii au vorbit de o criza sub forma de "W ", cu doua puncte de minim in 2009 si 2011, ultimul influentat de explozia preturilor la carburanti si criza alimentara.
Cei mai pesimisti au luat in calcul criza sub forma de "L". Cu alte cuvinte, o scadere economica brusca, inceputa in 2009 si urmata de o stagnare la un nivel minim pentru o perioada lunga de timp. Altii cred ca evolutia crizei urmeaza un alt tipar, unul original, sub forma literei "O" sau, mai bine zis, a unui cerc.
Am atins deja limita de jos, iar acum evoluam spre un nivel similar cu cel de la care am plecat. O pseudo-prosperitate umflata artificial, prin hemoragia de bani speculativi.
Economia mondiala va avea nevoie de cel putin 10 ani pentru a iesi din criza financiara declansata in 2008. Este cea mai noua estimare privind evolutia crizei, facuta miercuri, intr-un interviu, de economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-un interviu pentru site-ul maghiar Portfolio.hu.
"Desi nu putem vorbi inca de un deceniu pierdut, socotind de la declansarea crizei, trebuie sa treaca minim 10