Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, spune într-un interviu pentru Ziarul Financiar că România continuă să fie o destinaţie atractivă pentru investitorii germani, în contextul în care costurile cu forţa de muncă rămân încă la un nivel redus, iar piaţa locală este relativ aproape de ţări importante din Europa.
Cele mai recente exemple de companii nemţeşti ce au ales să investească în România sunt cele din industria automotive, aşa cum sunt Continental şi Bosch. Cu toate acestea, ambasadorul german atrage atenţia că instabilitatea de pe plan economic şi politic este un factor negativ, care îi poate afecta pe investitori într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcţie de domeniul în care activează. "Modificările de reglementări afectează producătorii de componente auto într-o măsură mai mică decât ar putea afecta o companie de asigurări sau un investitor din industria energiei. Din fericire, o marte parte din investiţiile germane merg în producţie, iar autorităţile locale din Banat şi Transilvania, unde sunt localizate majoritatea investiţiilor germane, înţeleg importanţa lor", spune Von Mettenheim.
La finalul lunii iunie, în România existau peste 19.000 de firme cu capital german, iar totalul investiţiilor directe nemţeşti pe piaţa locală se ridica la finalul lui 2011 la aproape 7 miliarde de euro, din care circa 424 de milioane de euro - investiţii realizate în 2011, potrivit datelor prezentate de ambasador. "Estimăm că numai cele 500 de companii membre ale Camerei de Comerţ Germano-Române au creat 200.000 de locuri de muncă în România". Iar companiile germane dau de lucru românilor nu numai în ţară, ci şi în străinătate. Ambasadorul estimează că peste 100.000 de români lucrează în Germania, majoritatea fiind angajaţi temporar, în special în agricultură şi construcţii. "În ultimii ani, partea de sud a Germa