Germaniaeste unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României, atât din punct de vedere politic, cât şi comercial. Criza politică din aceasta vară a tensionat relaţiile dintre cele două state. Despre acest subiect şi nu numai, am stat de vorba cu Excelenţa Sa, domnul Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucureşti.
Având în vedere că Germania este unul dintre partenerii diplomatici cei mai vechi ai României, cum consideraţi că au evoluat relaţiile bilaterale dintre cele două state în contextul tensiunilor politice dintre Germania şi România dinaintea Referendumului de la sfârşitul lunii iulie?
În accepţiunea mea, relaţiile româno-germane au fost de la bun început deosebit de stabile, fiind aşezate, atât în trecut cât şi în prezent, pe o bază istorică substanţială, pe o stabilitate durabilă, pe potenţial de dezvoltare, şi toate acestea într-un context UE şi NATO.
Relaţiile noastre diplomatice datează de 132 de ani, anul acesta sărbătorim 20 ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german. Criza din vara această ne-a determinat, ce-i drept, să abordăm unele critici care au îngrijorat şi alţi parteneri ai României, precum şi Comisia Europeană.
Guvernul român ne-a explicat punctul său de vedere şi a luat poziţie faţă de îngrijorările noastre. Legăturile noastre sunt atât de strânse în plan politic, economic şi cultural, nu în ultimul rând prin intermediul integrării României în Uniunea Europeană pe care cu toţii am dorit-o atât de mult, încât nu ne putem permite, pe de o parte, să renunţăm la un dialog deschis, dar nici să batem pasul pe loc în cadrul cooperării noastre.
În Europa este nevoie şi în continuare de România ca partener, implicarea activă a României în Europa, de pildă în cadrul ratificării Pactului fiscal este urmărită şi apreciată la Berlin.
În cadrul unui discurs prilejuit de Ziua Naţionala a Fran