În satele României, minorii sunt plătiţi cu ziua pentru a munci la câmp. Primarul, preotul, şeful de post, dar şi oameni simpli iau copii la culesul strugurilor sau al porumbului, oferindu-le în schimb sume mici de bani. Toate acestea se fac cu acordul părinţilor.
Pe dealurile Moldovei e vremea culesului la struguri. În zona Râmnicu Sărat - Focşani, mâna de lucru nu e suficientă, mai ales după ce mulţi tineri au plecat la muncă în Italia sau Spania. Aşa că lumea apelează - pe scară largă - pentru muncile câmpului la minori. Asta, chiar în condiţiile în care şcoala a început de numai două săptămâni. Un copil de doar 13 ani ne-a mărturisit că s-a învoit de la şcoală pentru a ajuta, a doua zi, un sătean la culesul strugurilor. Va primi pentru munca depusă 40 de lei.
Pentru că există mult de lucru, copiii au de unde alege: „Cu două sute de mii nu mă mai duc, că e prea puţin. Anu' ăsta la popa nu am mai fost pentru că nu ne plăteşte ca lumea. Decât să îmi dea popa 200 de mii, mai bine mă duc la altul pe 500 de mii", ne-a mărturisit cu dezinvoltură puştiul care e în clasa a VII-a.
15 lei pentru 15 minute de lucru
Sub pretextul că intenţionăm să cumpărăm nişte struguri, dar că vrem să îi culegem noi, am căutat prin satele de lângă Focşani doi copii care „să ne ajute, dar să nu ceară mâncare, băutură şi ţigări ca bărbaţii mai în vârstă". Am găsit repede doi tineri (unul minor, altul cu handicap) pe care, pentru cele 15 minute de muncă la cules de struguri, i-am răsplătit cu câte 15 lei. Unul ne-a spus că îşi va lua mâncare, celălalt i-a oferit bunicii.
Prima oprire - într-o vie lângă Râmnicu Sărat, unde am găsit şapte-opt persoane care lucrau cu ziua. Două femei şi-au arătat imediat disponibilitatea de a veni a doua zi la noi la muncă la cules de struguri. Una dintre ele nu arată mai mare de 13-14 ani. Cea mare neagă v