"Guvernul este gata să pornească războiul contra preţurilor ridicate", scria săptămâna trecută cotidianul belgian Le Soir. Cotidianul De Standaard exprimă mai plastic iniţiativa guvernamentală, amintindu-ne de o expresie utilizată în legătură cu operaţiunile monetare ale Federal Reserve: "Bazooka împotriva preţurilor".
Subiectul articolelor a pornit de la un proiect legislativ, aflat foarte aproape de aprobare în Parlamentul Belgiei, care va permite funcţionarilor din Ministerul Economiei "să treacă la acţiuni corective pentru a nu permite creşterea preţurilor", după cum arată Le Soir. Măsurile temporare permise de lege includ şi îngheţarea preţurilor pe o perioadă de până la şase luni.
Dar de unde vine graba autorităţilor belgiene? Preţurile de consum şi-au temperat creşterea anuală în septembrie 2012 până la 2,8%, de la 2,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, rata inflaţiei aflându-se destul de aproape de limita superioară a BCE, de 2%.
La prima vedere, nimic nu justifică noua iniţiativă legislativă. Dincolo de aceasta, însă, presiunile inflaţioniste se acumulează la nivelul produselor alimentare şi energiei. Datele oficiale arată că preţurile energiei au crescut cu aproape 50% de la începutul anului 2006, ale alimentelor cu circa 22%, în timp ce indicele general al preţurilor a crescut cu 17,5%, iar salariul mediu cu 13%.
Comunicatul de presă referitor la evoluţia preţurilor din septembrie 2012 arată că preţurile gazelor naturale şi ale electricităţii au fost deja îngheţate temporar începând cu 1 aprilie 2012.
Pentru Dominique Michel, directorul general al Comeos (n.a. Federaţia patronatelor din comerţ şi servicii din Belgia), legea "nu face nimic pentru abordarea cauzelor structurale ale preţurilor ridicate, cum ar fi indexarea automată a salariilor".
Prin declaraţia sa, Michel nu face, din păcate, decâ