Mult trâmbiţatul proces de privatizare al Oltchim, şi circul pe care l-au creat guvernanții în jurul lui Dan Diaconescu, care a încercat să demaşte interesele din spatele acestui proces, a stârnit unele amintiri neplăcute şi pentru mulţi braşoveni care au privit neputincioşi cum marile uzine au fost distruse de aşa-zisele privatizări salvatoare.
Un exemplu similar Oltchimului a fost şi în judeţul Braşov, respectiv în cazul combinatului Colorom Codlea, care a fost falimentat şi vândut pe un preţ de nimic, de 7,5 milioane de euro. Societatea specializată în fabricarea de coloranţi şi hârtie heliografică, a intrat în procedura de reorganizare judiciară în luna august a anului 2005, iar în mai 2007 a fost cumpărată de omul de afaceri Maor Zinger. Acesta a achiziţionat toate activele fostei fabrici de coloranţi, incluzând un teren de 44,8 hectare, unde intenţiona să construiască un ansamblu rezidenţial. Uzina a fost rasă din temelii, iar terenul a rămas pârloagă de mai mulţi ani. „În locul combinatului din Codlea a rămas un teren plin de gropi acide şi de solvenţi, fiindcă nici măcar procesul de ecologizare nu a fost dus la bun sfârşit. Înainte de a privatiza societăţile strategice de stat care au mai rămas, Statul ar trebui să obţină acordul cetăţenilor, respectiv un referendum pentru a ştii cu exactitate dacă oamenii vor sau nu acest lucru, şi nu să se organizeze doar privatizări din interes. Acesta va fi una dintre primele măsuri pe care PP-DD le va lua când va ajunge la guvernare, pentru a evita privatizările în urma cărora nu au rămas decât terenuri virane”, a precizat Marius Coste, vicepreşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD).
Cum funcţionează „tehnologia” privatizărilor PSD
Coste, care este şi om de afaceri, a trecut printr-o situaţie similară lui Dan Diaconescu, când a vrut să cumpere o fostă fabrică de