Festivităţile dedicate zilei unităţii germane s-au desfăşurat sub semnul continuării procesului de integrare europeană. Preşedintele Bundestag-ului, creştin-democratul Norbert Lammert, a rostit la München cuvîntarea festivă şi a calificat procesul de unificare a celor două Germanii în urmă cu 22 de ani ca o “istorie a succesului”. Totuşi, între est şi vest continuă să existe încă un decalaj.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Festivitatea centrală, dedicată unificării celor două state germane în urmă cu 22 de ani, s-a desfăşurat anul acesta în capitala landului federal Bavaria, la München. În cuvîntarea pe care a rostit-o cu acest prilej, preşedintele parlamentului federal, creştin-democratul Norbert Lammert, acesta a pus accentul pe ideea continuării procesului de integrare europeană. Aşa se explică şi intonarea imnului neoficial european la München înaintea intonării imnului naţional german.
Lammert a subliniat în cuvîntarea sa necesitatea intensificării apropierii şi colaborării între statele Uniunii Europene. În acest proces nu mai e nevoie să fie eliminate ziduri despărţitoare, a spus Lammert în faţa participanţilor, între care s-au aflat şi preşedintele federal Gauck şi cancelara Merkel. Pentru a unifica Europa e nevoie de o clară viziune politică. Germania este interesată în continuarea procesului de dezvoltare a Europei. În momentul de faţă, a continuat preşedintele parlamentului, s-a creat impresia că în Europa totul gravitează doar în jurul banilor şi datoriilor. Criza financiară nu s-a declanşat asemenea unei catastrofe naturale. Dacă statele membre ar fi respectat reglementările în vigoare, astăzi nu ar exista nicio criză, a mai reliefat Lammert. Din pricina aceasta respectarea reglementărilor trebuie să devină o preocupare prioritară.
“Cine nu vrea să bată pasul pe loc, dispune de două alternative: înainte sau înapo