Trei nave guvernamentale chineze au revenit miercuri în apele teritoriale ale insulelor situate în Marea Chinei de Est administrate de Japonia, dar revendicate de Beijing, a anunţat paza de coastă niponă, transmite AFP.
Cu o zi înainte, aceste trei nave, dar şi o a patra au intrat în acelaşi sector puţin după ora locală 12.30 (6.30, ora României), în ciuda avertismentelor pazei de coastă, şi au plecat după aproximativ şase ore.
Miercuri, în faţa insulei Kabushima scenariul a fost acelaşi: paza de coastă japoneză a lansat avertismente, dar nu a obţinut niciun răspuns din partea chinezilor.
Tensiunile dintre cele două ţări au crescut în intensitate după ce, la începutul lunii septembrie, Japonia a naţionalizat aceste insule numite Senkaku de către Tokyo şi Diaoyu de către Beijing.
Nave chineze de supraveghere maritimă şi de pescuit au intrat de mai multe ori în limita apelor teritoriale, care se află la 22 de kilometri în largul acestor insule. Totuşi, de o săptămână, nicio navă chineză nu revenise.
Acest arhipelag nelocuit format din cinci insule se află la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care le revendică la rândul său, şi la 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei).
Dincolo de valoarea strategică a arhipelagului, subsolul marin din zonă ar putea ascunde zăcăminte de hidrocarburi.
Manifestaţii antijaponeze, uneori violente, la care au participat zeci de mii de chinezi, au avut loc la mijlocul lunii septembrie în mai multe oraşe din China.
La 26 septembrie, în marja Adunării Generale a ONU, premierul nipon Yoshihiko Noda a subliniat că aceste insule fac "parte integrantă" din Japonia şi că "niciun compromis" nu este posibil cu Beijingul.
A doua zi, ministrul chinez al Afacerilor Externe Yang Jiechi a acuzat Japonia, de la tribuna ONU, că "a furat" de la China aceste insule, cerând a